grekland1

Virus och bakterier

Vi börjar med rubriken. Jag är alltså uppväxt i Karlstad och Sven Ingvars hade en stor hit med den låten i början av 90-talet. Så var det avklarat.

Ja du 2020, det här börjar ju bra. Inte för att låta bitter men vilken jäkla skitvår det har varit hittills. Datumet jag hade skrivit in i kalendern, rödmarkerat och fixat en ordentlig nedräkning till var den 6 mars. Då var nämligen stunden inne för mig att lämna föräldraledigheten och ge mig ut i arbetslivet. Här krävs väl kanske en liten parantes, jag har jobbat 1-2 dagar i veckan under elva månaders tid – alltså då jag var föräldraledig. Skam den som ger sig och det hade ju varit lite obekvämt att bara ha en heltidssysselsättning. Ni som känner mig förstår poängen.

Understrykas bör också att jag älskar min son mer än något annat. Han är det bästa som har hänt mig på alla sätt och vis och ljuset i mitt liv. Men. Jag är väl kanske inte känd för att sitta still så länge som elva månader. Just saying.

Vi börjar med rubriken. Jag är alltså uppväxt i Karlstad och Sven Ingvars hade en stor hit med den låten i början av 90-talet. Så var det avklarat.

Ja du 2020, det här börjar ju bra. Inte för att låta bitter men vilken jäkla skitvår det har varit hittills. Datumet jag hade skrivit in i kalendern, rödmarkerat och fixat en ordentlig nedräkning till var den 6 mars. Då var nämligen stunden inne för mig att lämna föräldraledigheten och ge mig ut i arbetslivet. Här krävs väl kanske en liten parantes, jag har jobbat 1-2 dagar i veckan under elva månaders tid – alltså då jag var föräldraledig. Skam den som ger sig och det hade ju varit lite obekvämt att bara ha en heltidssysselsättning. Ni som känner mig förstår poängen.

Understrykas bör också att jag älskar min son mer än något annat. Han är det bästa som har hänt mig på alla sätt och vis och ljuset i mitt liv. Men. Jag är väl kanske inte känd för att sitta still så länge som elva månader. Just saying.

Det började så bra. Halvdagsmöte med bästa redaktionen på Ring så spelar vi och så sändning dagen därpå. Uppdragen började komma in och jag kände mig på topp den nästkommande veckan. Jag hade dessutom bokat en ego-resa till Grekland som skulle vara under tiden hantverkarna installerade bergvärmen. Sålt in ett par reportage och planen var att utforska halvön Peloponnesos på egen hand. Oliver, olivolja, fantastisk mat och människor. Njuta lite och samla krafter. Sedan kom smällen.

Så. Jobben är borta, de tidningar jag haft kontakt med köper inte in reportage för tillfället, resan blev inställd och jag fick lyckan av att spendera en vecka ihop med två hantverkare. Mestadels instängd i en skrubb tillsammans med två hysteriska nakenhundar. Vill ändå tillägga att de var otroligt trevliga. Jag lyckades även sälja tomater till dem. Fina killar.

Men ja ä int bitter. Jo lite kanske, men i proportion till alla fruktansvärda saker vi ser just nu så kom jag ändå ganska rimligt undan. Våren 2020 kommer vi nog alltid minnas på ett speciellt sätt och än vet ingen vad det här ska sluta i. Så många branscher är drabbade, inte minst besöksnäringen. Arbetslösheten i Sverige väntas till sommaren vara uppe i tio procent. Det är nog många som känner en rädsla inför framtiden och jag kan inte annat än att skicka en tanke till Grekland som precis var på väg att återhämta sig från senaste krisen. Jag lovar – jag kommer tillbaka!

Så vad ville jag säga med det här då? Efter en vecka i bitterhet har jag nu beslutat att rycka upp mig, tänka om och tänka annorlunda. Det är nog så vi enmansföretag måste resonera, efterfrågan försvann någonstans men kommer att komma tillbaka på oväntade håll. Just nu klappar mitt hjärta lite extra för landets alla kommunikatörer som troligtvis har orimligt mycket ansvar att bära på sina axlar. Alla journalister runt om i världen som gör sitt bästa för att spegla vad som pågår. Sjukvårdspersonal. Och inte minst, småföretagare som har förlorat allt de satsat på grund av ett jävla virus.

Jag klarar mig som den kameleont jag är, även om jag mer än gärna tar emot uppdrag just nu. För visst svider det i plånboken även om jag inte har stora utgifter, skatten ska fortfarande betalas och inkomst är det ju inte att snacka om på ett par månader.

Vad jag gör just nu? Lyssnar till myndigheternas rekommendationer. Håller huvudet kallt. Söker jobb. Erbjuder avlastning. Ber för alla drabbade. Pussar min lilla pojke. Driver upp mina frilan(d)stomater. Och försöker sluta tänka på att Sven Ingvars inte blir av i vår som planerat.

Sven Ingvars har dock tänkt om och valt att senarelägga sin konsert till i höst. Så kanske vi alla måste tänka i dessa tider, vi får helt enkelt tänka om lite. Vi får nog anledning att återkomma till detta ämne. Men fram tills dess, ta hand om er!

// Anna-Stina

En frilansares vardag

Du har nu hittat hem till en mångfacetterad frilansare med lång erfarenhet av att skriva, fotografera och kommunicera. Här på min hemsida beskriver jag min alldeles underbart ovanliga vardag, helt enkelt, en frilansares vardag.

Skribent

Anna-Stina Stenbäck

– frilanstjänster från de småländska skogarna

Följ mig på Sociala Medier

Scroll to Top